De afgelopen jaren is er door de verschillende bronhouders, waaronder gemeenten, provincies en waterschappen, hard gewerkt aan de totstandkoming van de BGT. Tot 2020 zit de BGT in een tweede transitiefase, een fase waarin alle overheden ervoor moeten zorgen dat de informatie die zij hebben aangeleverd, gecontroleerd en juist is. Dit is nog best een uitdaging in sommige gevallen.
Je ziet, nu de kaart ook echt wordt gebruikt, dat er vanuit verschillende kanten suggesties en wensen komen om de kaart nog beter te maken.” Een van de manieren waarop gebruikers die wensen en suggesties kunnen aangeven, is via Verbeter de Kaart, het officiële systeem voor ‘terugmelden’ op verschillende basisregistraties, waaronder de BGT en de Basisregistratie Topografie (BRT): “Verbeter de Kaart is een laagdrempelige voorziening voor mensen die de kaartinformatie willen helpen verbeteren of feedback willen geven. Iedere melding die met behulp van Verbeter de Kaart wordt gedaan, komt automatisch terecht op het bureau van degene die dat stuk van de BGT bijhoudt. Dat kan gaan om een fout, maar het kan ook gaan om een suggestie om de kaart nog beter te maken.”
Rondetafelgesprekken (BGT)
Wie onze artikelen regelmatig leest weet dat we soms best kritisch kunnen zijn als het gaat over graafschade en de rol die de sector daarin speelt. Zo zijn we er bijvoorbeeld van overtuigd dat graafschade kan verminderen als er meer regie en betere data en toegang tot data is. Maar BlindGuide staat niet alleen aan de zijlijn wat te roepen. We proberen juist onderdeel te zijn van de oplossing en we zijn dan ook actief in diverse werkgroepen binnen de graafsector.
BlindGuide heeft onlangs ook zitting genomen aan rondetafelgesprekken over het verbeteren van de BGT. Aanleiding voor deze Ronde Tafel was de BGT pastelkaart die zou worden toegevoegd aan de Kadaster Klic-producten. Wat er op de kaart te zien is, moet de werkelijkheid zo goed mogelijk weergeven. Zo moeten kabels en leidingen beter zichtbaar worden.
Doel van de rondetafelgesprekken was: “Manieren vinden om de kaart te gebruiken en te verbeteren tegelijk” Samen met afgevaardigden van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, het Kadaster, Liander, Brabantwater, Volker Wessel Telecom, The People Group, Cumela, Bouwend Nederland en Gemeente Maasgouw (als afgevaardigde van de bronhouders) hebben we gekeken naar:
- Een voorbeeld uit de praktijk;
- Het proces (CROW500);
- De stappen waar de kaart wordt gebruikt;
- Feedback om de kaart beter te maken
Door samen te werken kunnen bronhouder, netbeheerder en grondroerders veel bereiken voor een complete, correcte, actuele kaart.
Pilotprojecten
Wat plezierig was om te ervaren dat voorzitter Bart-Jan de Leuw de boodschap “We gaan het gewoon doen” goed wist over te brengen en dit als gevolg had dat e.e.a snel concreet werd en niet bleef hangen in theoretische modellen. In diverse werkgroepen zijn er een drietal pilotprojecten bedacht en uitgevoerd. Op basis hiervan zijn de verschillende uitdagingen helder geworden en zijn er oplossingen gekozen waar we als sector serieus mee aan de slag kunnen.
Project 1: Revisies versus BGT – Voeg ingemeten project data samen met de BGT kaart en zoek geautomatiseerd naar verschillen.
Project 2: Snel volume, Zorg voor draagvlak
Project 3: Ugchelen-buiten op de kaart
Open communicatie
Onze ervaring met deze Rondetafelgesprekken en werkgroepen is heel positief. Geen van de betrokken partijen lieten verstek gaan. En je merkt dat door het enthousiasme, de verscheidenheid in expertises en het oplossend vermogen van alle aanwezigen de communicatie veel opener werd.
Roadmap
Concreet werkt BlindGuide op dit moment naar een eenvoudigere manier om afwijkende situaties te kunnen melden vanuit de BlindGuide AR App. Onlangs organiseerde Kadaster een meeting aangaande de API’s die beschikbaar zullen worden gesteld voor BGT en later ook KLIC. BlindGuide was hier uiteraard bij aanwezig en zal zeker deelnemen aan een pilot om de technische kant van dit soort processen te stroomlijnen.