Nederland is een grootgebruiker van aardgas. Vijftig procent van de elektriciteit wordt in Nederland geproduceerd in aardgasgestookte centrales en 98 procent van de huizen in Nederland heeft een gasaansluiting. Hier komt een einde aan door het gasbesluit van het kabinet om Nederland aardgasvrij te maken. De gaswinning in Groningen wordt afgebouwd tot nul in 2030. In twaalf jaar tijd moeten plusminus zeven miljoen huishoudens van het aardgas af. Op grote schaal moet de schop in de grond. Aardgasleidingen moeten worden afgesloten en nieuwe stroomkabels, warmteleidingen en geothermie-installaties moeten worden aangelegd. Kortom de ondergrondse infrastructuur moet worden vernieuwd, aangepast en uitgebreid om Nederland aardgasvrij te kunnen maken.
Ketenanalyse aardgasvrij
Wat gaan gemeenten tegenkomen als het aardgas wordt afgesloten en er iets anders voor in de plaats komt? Het COB (Nederlands kenniscentrum voor ondergronds bouwen en ondergronds ruimtegebruik) werd gevraagd om een ketenanalyse uit te voeren. Waar liggen de kansen, dilemma’s en knelpunten bij het aanpassen van ondergrondse infrastructuur voor het aardgasvrij maken van Nederland? Hieronder een aantal conclusies uit het rapport wat het COB eind juni publiceerde:
- Er is behoefte aan ondergrondse ordening, regie en beleid van de gemeente.
- Er zijn vele betrokken partijen met eigen belangen, perspectieven en middelen en niet iedere partij wordt op het juiste moment betrokken. Dit vraagt om integraal procesmanagement.
- Er is een actueel beeld nodig van de ondergrondse infrastructuur en andere objecten. Data hierover is versnipperd over publieke en private partijen. Juridische en praktische obstakels bemoeilijken datadelen. Er is een noodzaak voor passende kennisinfrastructuur.
- De huidige wet- en regelgeving is niet integraal genoeg en moet meer gericht op de toekomst zijn.
Rol BlindGuide
Dat het gasbesluit een enorme impact heeft op de maatschappij is haast een understatement. Elk huishouden krijgt er mee te maken. Bovendien is de urgentie groot. Dit betekent dat het in één keer goed moet en dat alle betrokkenen goed met elkaar moeten samenwerken. Daarbij komt dat data over ondergrondse infrastructuur versnipperd is over publieke en private organisaties en uitvoerende partijen kampen met capaciteit problemen.
BlindGuide ziet een mooie rol weggelegd als het gaat om efficiënt delen van data. Op dit moment wordt de augmented reality versie van de BlindGuide KLIC app getest waarbij je realtime ziet waar kabels en leidingen in de grond liggen.
Daarnaast wordt er gewerkt aan een ETL (Extraction, Transformation and Load) tool waardoor geo data in verschillende formaten geen obstakel meer vormen voor de BlindGuide Augmented Reality app.
Naast de KLIC-gegevens kunnen ook informatie uit onderzoek van zusterbedrijven euroradar en BeoBOM makkelijk worden toegevoegd. Euroradar is gespecialiseerd in bodemonderzoek met de nieuwste grondradartechnieken en BeoBOM is een explosieven opsporingsbedrijf. Hierdoor kan de geo data bijvoorbeeld verrijkt worden met:
- bommenkaarten,
- informatie over bodemverzakking en samenstelling
- Grondradardata
Conclusie
Zoals het COB ook concludeert kan de energietransitie een aanjager zijn voor een overall strategie voor aanleg, beheer en onderhoud van de ondergrondse kabels en leidingen, zodat grote maatschappelijke en ruimtelijke opgaven effectiever kunnen worden aangepakt.