BlindGuide zet zich in voor de strijd tegen graafschade. Daarom volgen wij alles wat te maken heeft met dit onderwerp op de voet. Op dit moment zijn er veel ontwikkelingen op het gebied van de wetgeving. Zo is de in 2008 ingevoerde WION op 31 maart dit jaar vervangen door de Wet informatie-uitwisseling boven en ondergrondse netten en netwerken, of te wel de WIBON. Per 1 juli 2018 zijn wijzigingen in de wet van kracht. Bepaalde artikelen uit deze wijzigingen gaan echter per 1 januari 2019 van kracht. Dit alles kan verwarrend lijken, want hoe zit het nu?
Van WION naar WIBON
De Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten (WION) is in 2008 ingevoerd om graafschade te voorkomen. De WIBON gaat over de ondergrondse en bovengrondse infrastructuur. Deze nieuwe wet heeft ook tot doel kosten te verlagen als het gaat om aanleggen van vaste en draadloze breedbandnetwerken. Dit alles op basis van een Europese richtlijn. Kortom als er al bruikbare buizen, kabelgoten, straatkasten etc. aanwezig zijn dan moeten deze door de eigenaren worden opengesteld voor medegebruik. Uiteraard onder bepaalde voorwaarden. Dit is een uitbreiding op de oude WION wetgeving als het gaat om verplichte informatie-uitwisseling. De invoering van de WIBON had haast omdat de Europese Commissie Nederland voor het Europese Hof had gedaagd.
Wijzingen van de wet per 1 juli 2018
Is de WIBON net ingevoerd en dan wordt het nu alweer aangepast. Hoe zit dat? Vijf jaar na de invoering van de WION is deze wet geëvalueerd. Hieruit volgde een voorstel voor een wetswijziging. Dit werd de wet tot wijziging van de Wet Informatie uitwisseling ondergrondse netten van 11 april 2018, die per 1 juli 2018 in werking treed. En omdat de WIBON de WION vervangt, geldt deze wijziging nu voor de WIBON. De belangrijkste veranderingen zijn:
- De informatie-uitwisseling moet digitaal en op vectorformaat (met alle mogelijkheden tot uitwisseling met andere programmatuur) plaatsvinden. Netbeheerders kunnen per 1 januari 2019 liggingsgegevens opslaan bij het Kadaster.
- Netbeheerders zijn verplicht de gegevens van huisaansluitingen en -aansluitleidingen te verstrekken: per 1 juli 2018 geldt dat voor de liggingsgegevens die al in vectorformaat digitaal voorhanden zijn, uiterlijk 1 januari 2020 voor de netten met gevaarlijke inhoud en uiterlijk 1 januari 2028 voor de netten voor elektriciteit, water en data. Daarnaast geldt de verplichting in geval van nieuwe aanleg, onderhoud en renovatie.
- De netbeheerder moet actiever optreden en sneller registreren bij de aanleg en overdracht van netten, revisies en door grondroerders gemelde afwijkende liggingen.
- De procedure rondom voorzorgsmaatregelen is verduidelijkt en aangescherpt. De netbeheerder maakt de voorzorgsmaatregelen kenbaar en de grondroerder neemt het initiatief om gezamenlijk afspraken te maken. Dat contact dient plaats te vinden uiterlijk drie werkdagen voor de start van het graven en de netbeheerder moet binnen drie werkdagen maatregelen treffen.
- De netbeheerder moet altijd nadere informatie verschaffen als de grondroerder dat vraagt en dat moet altijd binnen drie werkdagen gebeuren.
Centrale opslag van gegevens
Artikelen in de wijzigingswet die te maken hebben met centrale opslag van gegevens over de ligging van netten gaan op 1 januari 2019 van kracht. Op deze manier heeft de graafsector de tijd om de centrale opslag te testen en kunnen de netbeheerders zich ook voorbereiden op de nieuwe situatie. Onderliggende regelgeving treedt ook op 1 januari 2019 in werking. Hierbij gaat het om de technische vereisten voor de uitwisseling van gegevens over kabels en leidingen. Tot 1 juli 2019 is het mogelijk om op basis van de oude of de nieuwe vereisten te werken.
KLIC-WIN
Op basis van de WIBON en de Europese richtlijn INSPIRE, verbetert Kadaster samen met de graafsector het programma KLIC-WIN. Deze vernieuwde KLIC-online moet zorgen voor meer gebruiksgemak voor de grondroerders. De kabel- en leidinginformatie wordt hiermee in vectorformaat aangeboden. Makkelijke, gebruikersvriendelijke gegevensuitwisseling heeft ook onze prioriteit. Daarom werken we aan een zogenoemde online ETL-tool waarin je alle soorten GEO data bestanden kunt uploaden en die vervolgens deze bestanden omzet in 1 format met diverse lagen waardoor het gebruikt kan worden in de BlindGuide Augmented Reality app. Kortom de gebruiker hoeft zich geen zorgen te maken over het omzetten van bestanden in een bepaald format.
Meer weten over de WIBON?:
- Zie uitgebreide informatie bij het Kadaster
- Bekijk de starterskit voor netbeheerders, serviceproviders en grondroerders
1 reactie