In Nederland ligt ruim 1,7 miljoen kilometer aan kabels en leidingen onder de grond. Het gaat om leidingen voor water, elektriciteit, gas en olie. En om kabels voor onder meer elektriciteit en dataverkeer.
KLO heeft onderzocht dat bij zo’n 20% van alle graafwerkzaamheden graafschade aan kabels en leidingen ontstaat. Dat zijn jaarlijks ongeveer 35.000 gevallen. Dit betekent een directe schadepost van zo’n € 25 miljoen per jaar.
Graafschade
BeoBom en Euroadar hebben de afgelopen jaren veel tijd en energie gestoken voor de ontwikkeling van BlindGuide waarmee je realtime en op basis van Augmented Reality de ligging van kabels en leidingen ondergronds zichtbaar kunt maken.
Deze nieuwe app BlindGuide genaamd helpt bij het terugdringen van de vele graafschades door gebruik te maken van nieuwe technologie. Met de unieke combinatie van Euroradar en BlindGuide ben je als grondroerder in staat tegen minder kosten en minder overlast voor de omgeving kabels en leiding op te sporen alvorens een schep in de grond te zetten.
Afwijkende situaties
Ondanks dat deze kabels en leiding wel zijn gedocumenteerd is dit vanuit het verleden niet altijd even nauwkeurig gebeurd. In nieuwe wetgeving WION en afspraken zoals CROW500 heeft de branche (Grondroerders en Netbeheerders) met elkaar afgesproken hierin verbetering te brengen.
Grondroerders dienen een afwijkende situatie te melden aan het Kadaster. Dit is nu nog een vrij tijdrovend proces. Ook met deze passage in het achterhoofd hebben BeoBom en Euroradar nagedacht over de mogelijkheid van het vereenvoudigen van het terug melden van “afwijkende situaties” in de reeds ontwikkelde BlindGuide app-toepassing. Op basis hiervan zal een beschrijving van de app-toepassing worden gemaakt. De bedoeling is dat de markt vervolgens op basis van deze beschrijving een app ontwikkelt.
De 3D app van BlindGuide en de nieuwe radar technologieën van Euroradar geven een duidelijk beeld de exacte positie van weesleidingen en kabels of andere archeologische of explosieve objecten in het graafgebied. Zo hopen wij een bijdrage te leveren aan het Kadaster en de Netbeheerders om de beschikbare KLIC gegevens nog beter te maken