Op vrijdag 20 september werd in de nieuwe Gaasperdammertunnel het COB Congres gehouden. Een unieke maar heel geschikte locatie om over het thema “Verbinden” te praten. Op school bestaat er geen vak ‘ondergronds bouwen’: ondergronds bouwen is een samenspel van disciplines. Kennis en vaardigheden worden gecombineerd, ervaringen gedeeld en ideeën samengebracht. Bovendien gaat ondergronds bouwen vaak letterlijk over verbinden. Kabels, leidingen en tunnels zijn als verbindingen essentieel voor onze samenleving.
Schreurderprijs 2019
Tijdens het plenaire gedeelte op het COB-congres is ook weer de Schreudersprijs 2019 uitgereikt.
De Bastei in Nijmegen werd de grote winnaar. “De Bastei verknoopt zichtbaar en gelaagd het heden en verleden, ondergronds en bovengronds en duisternis met een oogverblindend panorama, in de vorm van een uitzichtpunt dat het project in haar context plaatst.

“Het is belangrijk om onze geschiedenis zichtbaar te maken, die soms net zo onzichtbaar is als het ondergronds bouwen zelf. Dat is hier mooi gedaan. Het maakt nieuwsgierig en inspireert”,
zo is te lezen in het juryrapport. De renovatie/restauratie van de Maastunnel in Rotterdam kreeg een eervolle vermelding.
En er was meer..
Naast het plenaire programma was er op het COB Congres ook ruimte voor diverse exposities en het VR & AR plein. Ook de gemeente Amsterdam was aanwezig en daagde de aanwezigen uit om met hun het ondergrondse kabels en leidingen spel te spelen. Wij zijn benieuwd naar de winnaar van dat spel 😉
Tijdens de keuzeblokken kwamen allerhande presentaties en discussies over ondergronds bouwen en kabels en leidingen aan bod.
“Melden afwijkende ligging” Hete aardappel!?
Een van deze subsessies was door onszelf geïnitieerd te weten over het onderwerp: Hete aardappel!?; melden afwijkende ligging.
Je bent wettelijk verplicht een afwijkende ligging van kabels en leidingen te melden maar slechts in 1% van de KLIC meldingen gebeurt dit. Je krijgt het niet uitgelegd. Tijdens deze sessie zijn we met elkaar op zoek gegaan naar oplossingen, maar niet voordat we dit onderwerp vanaf verschillende kanten scherp in beeld hebben gebracht.
Zelf mocht ik het gesprek openen door de situatie te schetsen en Jarko van Bloois (Legal Infra) was gespreksleider.
Op het podium waren de volgende sprekers aanwezig die vanuit hun verschillende achtergronden het onderwerp konden aanscherpen:
- Toezichthouder: Dicky Rezel van Agentschap Telecom
- Netbeheerder/KLO: Jan Koopmans Stedin
- Branchevereniging markt/KLO: Herman Arissen Cumela
- Gemeente: Jan Kruithof (Zwolle)
- Grote aannemer: Rene Frinks (Heijmans)
Aan de hand van een aantal scherpe stellingen werd door Jarko de vinger op de zere plek gelegd.

Door dit onderwerp van verschillende kanten te belichten werd snel duidelijk hoe gevoelig dit onderwerp nog steeds is.
De stellingen die aan bod kwamen waren:
- “Grondroerders worden met de problemen van anderen opgezadeld”
- “Netbeheerders hebben te weinig belang bij het op orde hebben van hun gegevens”
- “Het Agentschap Telecom moet meer handhaven”
- “De gemeente moet als toezichthouder op ondergrondse ordening en als opdrachtgever zijn rol pakken”
- “Er moet een stimulerend stelsel komen in plaats van een strafmaat”
Aan het einde van de sessie hebben diverse betrokken partijen uit de sector de “Oven handschoen” opgepakt en zich opgegeven om te worden betrokken bij de volgende stappen. Wij zullen vanuit het COB trachten een projectstartup te realiseren voor dit onderwerp: Het terug melden van Afwijkende ligging.
Muzikale bijdrage
Zoals te doen gebruikelijk was er ook weer een muzikale bijdrage van de COBand die tijdens het plenaire gedeelte de muzikale introductie verzorgden en in de lunch weer een lekkere set speelden. Zelf mocht ik ook een muzikale bijdrage verzorgen door als DJ het COB congres te openen en tijdens de borrel af te sluiten met wat lekkere Ibiza lounge en deep house beats. Het was een lange, drukke maar zeer inspirerende dag.