Begin 2021 voert Kadaster 2 belangrijke wijzigingen door in de KLIC-levering. Dit kan effect hebben op de werkprocessen binnen jouw bedrijf.
De volgende zaken worden aangepast:
- De link naar een leveringsindex/web-service verdwijnt. Alleen het zipbestand met kabel- en leidinginformatie blijft beschikbaar. Daarnaast zijn er enkele tekstuele wijzigingen in de leveringsmail.
- Je krijgt geen Gelaagde pdf (LP.pdf) meer. Het zipbestand met de KLIC-uitlevering wordt aangepast en Kadaster en daarmee ook wij in onze KLIC portal leveren geen Gelaagde pdf meer.
Wat betekent dat concreet?
Met name het verdwijnen van de gelaagde pdf gaat grote gevolgen hebben voor veel kleinere grondroerders. Veel van de ZZP’ers en kleinere grondroerders printen de KLIC nog uit en leggen deze in de bouwkeet als naslag werk. En daar gaat wat veranderen.
De wetgever zegt dat alle onderdelen en aanvullende attributen van de KLIC data zichtbaar op de bouwplaats moeten zijn. Bij het printen van de KLIC kun je al deze extra attributen echter niet zichtbaar maken en dus hebben we hier nu een gezamenlijk probleem.
Reeds geruime tijd hebben de service providers en App bouwers bij het Agentschap Telecom aangegeven dat er iets scheef is in de wetgeving. De app bouwers werden namelijk verplicht om alle data uit de KLIC te kunnen tonen op het scherm maar de geprinte versie hoefde dat niet. Dat gaat nu dus veranderen en dat betekent concreet dat iedereen in Nederland die machinaal wil gaan graven de KLIC elektronisch via een app of viewer zal moeten kunnen bekijken op de bouwplaats.
Kan en mag ik dan niet meer printen?
Uiteraard mag je de KLIC nog steeds printen en deze in de keet hangen om tijdens een overleg dingen op aan te wijzen aan je collega’s. Het Kadaster zegt het volgende over hoe je de KLIC-pdf kunt printen:
“Wilt u toch een geprinte overzichtskaart blijven gebruiken? Genereer in de Kadaster KLIC-viewer een pdf, gebruik de printfunctionaliteit en druk het bestand af.”
Maar op het moment dat Agentschap Telecom gaat handhaven op de wet is het noodzakelijk dat je ook moeten kunnen laten zien dat je de KLIC elektronisch kan bekijken.

Bij BlindGuide kun je onze BlindGuide KLIC App downloaden voor iOS of Android. Met de premium versie van onze app kun je alle aanvullende attributen van een kabel of leiding ook op je scherm bekijken. Op de kaart of in Augmented Reality.
Maar er is meer
Om graafschade te voorkomen is de juiste informatie onmisbaar voor een goede besluitvorming. Vaak horen we de opmerking:
Maar die KLIC klopt toch helemaal niet?
Helaas kunnen wij dat niet ontkennen en dat is precies waarom onze zuster euroradar daar de digitale proefsleuf voor heeft ontwikkeld.
Wanneer je voorafgaand aan je ontwerp- of uitvoerfase een grondradar scan van de ondergrond laat uitvoeren door euroradar kunnen we de exacte ligging van kabels en leidingen wel lokaliseren. Deze grondradar data kun je via onze portal dan samenvoegen met alle andere belangrijke geo-data. Hierdoor beschik je over meer data op de bouwplaats. En met die verrijkte data ben je in staat om vaker graafschade te voorkomen.
Techniek achterstand
Ondanks onze technische voorsprong in Nederland merken we ook dat niet iedereen helder op zijn netvlies heeft hoe nu om te gaan met al die data op een tablet of smartphone. Vaak zien we toch dat de juiste informatie niet bij de juiste mensen terecht komt. Oorzaken hiervan kunnen zijn:
- Medewerkers beschikken niet over de juiste apparatuur op de bouwplaats;
- Medewerkers zijn onvoldoende geschoold om dit soort apparatuur te bedienen;
- Medewerkers hebben een taal barrière.

Om die reden maken we ons hard bij de kennis netwerken en opleiders in Nederland zoals Universiteit Twente, Universiteit Utrecht en het Soma college dat er ook focus op deze zaken komt in het opleidingsprogramma. Voor de korte termijn heeft euroradar een uitzet ploeg beschikbaar gemaakt die je als aannemer kunt inhuren om de data uit te zetten op het nieuwe tracé.