Wanneer we de druk die de energietransitie op de ondergrond heeft combineren met druk die ontstaat door het verder uitbreiden van elektriciteit- en glasvezelnetten word snel duidelijk dat de roep om regie en slimme oplossingen alleen maar groter word.
Nederland op Glasvezel 2018
In het rapport Nederland op Glasvezel 2018 dat gisteren is gepubliceerd door brancheorganisatie Fiber Carrier Association (FCA) valt te lezen dat de bestaande glasvezel core- en backbone netwerken niet volstaan voor de uitrol het nieuwe 5G netwerk. De FCA heeft aan de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat gevraagd om niet alleen naar de benodigde frequenties te kijken maar ook aandacht te schenken aan de aanpalende infrastructuren bij het plannen voor 5G. Dat betekent dat de komende jaren plannen gemaakt zullen worden om ook de “uithoeken” van Nederland van glasvezel backbone te voorzien.

Onlangs schreven we al uitgebreid over de gevolgen van los gaan van het aardgas. Nu met het te verwachten uitbreiding voor elektrisch rijden en de bovengenoemde uitbreiding van de glasvezel netten zullen de dilemma’s en knelpunten bij het aanpassen van ondergrondse infrastructuur van Nederland alleen maar groter worden? En zal de behoefte aan ondergrondse ordening, regie en beleid van de gemeente hiermee evenredig stijgen.
Er zijn vele betrokken partijen met eigen belangen, perspectieven en middelen en niet iedere partij wordt op het juiste moment betrokken. Dit vraagt om integraal procesmanagement.
Er is een actueel beeld nodig van de ondergrondse infrastructuur en andere objecten. Data hierover is versnipperd over publieke en private partijen. Juridische en praktische obstakels bemoeilijken datadelen. Er is een noodzaak voor passende kennisinfrastructuur. De huidige wet- en regelgeving is niet integraal genoeg en moet meer gericht op de toekomst zijn.
Rol BlindGuide en euroradar
Dat deze zaken een enorme impact zullen hebben op de ondergrond is wel een understatement te noemen. De urgentie is groot en dat betekent dat het in één keer goed moet. Alle betrokkenen zullen goed met elkaar moeten samenwerken. Naast de versnipperde data kampen de uitvoerende partijen nu al vaak met capaciteit problemen. Informatie is onmisbaar voor een goede besluitvorming. Digitale uitwisseling van geo-data geeft efficiency voor overheden en bedrijven en biedt ons nieuwe mogelijkheden van samenwerken. Wij zijn van mening dat big data kan helpen om de juiste geo-spatiale gegevens op het juiste moment aan graafwerknemers ter plaatse te verstrekken.
BlindGuide en euroradar zien een mooie rol weggelegd als het gaat om het verrijken en efficiënt delen van geo data. Euroradar is gespecialiseerd in bodemonderzoek met de nieuwste grondradartechnieken. Hierdoor kan de huidige KLIC data bijvoorbeeld worden verrijkt met de werkelijke ligging van kabels en leidingen zoals onderstaande is afgebeeld.

De online ETL portal die we binnenkort bij BlindGuide lanceren stelt je in staat een AutoCAD tekening samen te voegen met KLIC data van je project. Het eindresultaat is vervolgens in de nieuwe gratis KLIC app, en later ook de Augmented Reality functionaliteit van BlindGuide, te bekijken.