Welkom op de BlindGuide Support page.
Onderstaand tref je een aantal veel gestelde vragen bij het gebruik van onze BlindGuide app’s. Staat je vraag er niet bij of heb je support nodig bel ons gerust of stuur een bericht
Onderstaand tref je een aantal veel gestelde vragen bij het gebruik van onze BlindGuide app’s. Staat je vraag er niet bij of heb je support nodig bel ons gerust of stuur een bericht
Voor het laden van een KLIC Zipfile is het belangrijk dat je de originele KLIC Zipfile inlaad zoals je die hebt ontvangen van Kadaster. Soms zien we wel eens KLIC zipfiles waar zaken aan zijn toegevoegd en alsgevolg daarvan de structuur is aangepast. Dit soort aangepaste KLIC Zipfiles geven af en toe storingen. Vraag je projectleider of opdrachtgever daarom altijd om de originele KLIC zipfile.
Met de lagen toets kun je de diverse lagen (inclusief maatvoering en annotaties) van de netbeheerders aan- of uitzetten.
Standaard worden alle lagen getoond zonder annotaties en maatvoeringen. Wanneer annotaties en maatvoeringen beschikbaar zijn kun je deze aan of uit zetten.
Door de laag ingedrukt te houden krijg je tevens de mogelijkheid om de transparantie van de laag aan te passen.
Op de iPhone kun je de KLIC zipfile direct vanuit je email openen. Belangrijk! Download eerst LIC melding op je PC en stuur dan de ingepakte KLIC Zipfile als bijlage naar je email die je op je iPhone of iPad kunt lezen. Houd in je email vervolgens je vinger op de bijlage en vervolgens verschijnt de afbeelding zoals hieronder is afgebeeld
Klik op het icoontje in de rechterbovenhoek van je scherm (Zie afbeelding links)
Zoek daarna de BlindGuide KLIC app op in de lijst van app waarmee je de ZIP file kunt openen en klik daarop. E.e.a. zoals hier rechts afgebeeld
De KLIC gegevens worden vanzelf geladen in de BlindGuide KLIC app
Als je de Klic-ZIP File opent op de locatie waar moet worden gegraven, zie je met behulp het GPS icoontje waar je jezelf binnen de Klic-tekening bevindt.
Het is hierbij wel belangrijk dat je de GPS functionaliteit van je smartphone of tablet hebt ingeschakeld.
Houd er rekening mee dat (anno 2018) de standaard mobiele telefoons en tablets een nauwkeurigheid van ca. 3 a 4 meter hebben bij het bepalen van GPS-positie. BlindGuide heeft samen met haar partner Trimble een oplossing beschikbaar om deze plaatsbepaling tot centimeter nauwkeurig te krijgen.
Met het inladen van de originele kLIC zip file in de gratis BlindGuide Klic App zijn alle bijlagen van de Klic-melding ook te bekijken.
Door op de knop i te klikken zie je alle contact informatie
Door op de knop “pdf” te klikken zie je alle bijlagen zoals brieven van netbeheerders, huisaansluitingen etc.
Ook alle contactgegevens van de belanghebbende netbeheerders worden ingeladen zodra je een KLIC Zipfile inlaad.
Door op de knop ‘Contacten’ te klikken worden alle relevante contactgegevens zichtbaar. Wanneer je de gratis BlindGuide Klic App op je smartphone gebruikt, kunt je deze contactpersonen ook direct vanuit dit menu bellen of mailen.
Voor het bekijken van de aanvullende vector data van een kabel of leiding kun je heel eenvoudig de lijn 1 seconden ingedrukt houden op je scherm en dan zal een pop-up in je scherm verschijnen (onderstaand een voorbeeld).
Deze functionaliteit is beschikbaar in Premium pakket en is aan te schaffen in de BlindGuide In-app winkel
Voor het meten van een oppervlakte hebben we het meten in Augmented Reality (Eind 2019 beschikbaar in Premium pakket) beschikbaar gemaakt.
Deze functie is aanvullend aan te schaffen inde BlindGuide In-app winkel.
Zodra je de inmeet functie gaat gebruiken maken we op de interne opslag (internal storage) van je Android smartphone of tablet een map aan die heet: BlindGuide.
Zodra je een meting opslaat maken we een .csv file aan en plaatsen die in de eerder genoemde map blindguide.
Alle data in de csv file wordt standaard gescheiden door een komma.
Wanneer je in Nederland machinaal gaat graven (Bijvoorbeeld bij het graven van een vijver of een zwembad) is het is wettelijk verplicht om een KLIC-melding te doen.
Deze KLIC Melding doe je op de BlindGuide KLIC Portal. Je doet er verstandig aan een Klic-melding maximaal 20 werkdagen en uiterlijk 3 werkdagen voor je gaat graven aan te vragen.
Jazeker de volledige handleiding van de BlindGuide KLIC app is als PDF beschikbaar
en kun je onderstaand bekijken als video
Omdat je mobiele toestel regelmatig in je zak zit kan het gebeuren dat het kompas van je toestel in de war raakt. Een oplossing hiervoor is het kalibreren van het kompas van je toestel.
Voor Android lees hier verder
Voor iPhone lees hier verder
De standaard tablets en telefoons (iPhone en Android) hebben op dit moment (2018) een nauwkeurigheid van ca. 3 a 4 meter als het gaat om plaatsbepaling. Teneinde de Augmented Reality beleving te optimaliseren is een nauwkeurigere plaatsbepaling op het de tablet of telefoon van belang. Met onze partner Trimble en Geometius hebben we 1 demo-set van de Catalyst inclusief abonnement voor centimeter nauwkeurige plaatsbepaling beschikbaar die we graag komen demonstreren.
Om gebruik te maken van de Augmented Reality functie van BlindGuide is het noodzakelijk dat je smartphone de volgende sensoren heeft:
Hieronder leggen we uit waar deze sensoren voor dienen.
Met het Global Positioning System (GPS) kunnen we onze positie bepalen. Onze smartphone bepaalt zijn positie op aarde door gebruik te maken van een systeem van minimaal 24 satellieten die in zes vaste banen, in een vaste tijd rond de aarde draaien en elk een eigen signaal uitzenden. De nauwkeurigheid van de plaatsbepaling varieert, afhankelijk van het systeem en de omstandigheden.
In de praktijk is de nauwkeurigheid in het open veld tussen de drie en vijf meter. Dan zijn de ontvangstcondities namelijk optimaal. In een bebouwd gebied kan de nauwkeurigheid teruglopen tot tien of twintig meter. In zeer smalle straten of binnenshuis kan de GPS ontvangst aanzienlijk slechter zijn of zelfs wegvallen. De nauwkeurigheid van GPS leunt namelijk sterk op een direct zicht op de satellieten. In principe zijn er drie nodig voor een plaatsbepaling, maar een vierde is nodig voor een nauwkeurigheid tot op enkele meters.
Zowel Android als Apple smartphones gebruiken naast GPS ook de afstand tot bekende Wifi netwerken en GSM masten om de nauwkeurigheid van de plaatsbepaling te verbeteren. Ontwikkelaars hebben toegang tot deze opties om een goede plaatsbepaling te garanderen.
De meeste smartphones weten in welke richting je beweegt. Deze modellen bevatten namelijk een digitaal kompas. Die werkt op basis van een magnetometer of ook wel geomagnetische sensor genoemd. Dit is een kleine chip in de smartphone die magnetisme in meerdere richtingen kan meten. Net als een traditioneel kompas met een naald weet je smartphone dus altijd waar het noorden, oosten, zuiden en westen is.
De magnetometer wordt ook voor andere toepassingen gebruikt dan het kompas. Zo bevatten VR en AR apparaten vaak een magnetische besturingsknop en is het voor de Augmented Reality (AR) functie van belang dat we weten in welke richting je kijkt zodat we de kabels en leidingen ook in de juiste richting kunnen leggen.
Een gyroscoop meet de rotatie van je smartphone op 3 assen (X, Y, Z). Er kan mee worden bepaald in welke stand het apparaat zich bevindt: recht, schuin, liggend, staand. Door de gyroscoop met de accelerometer (zie later) te koppelen, wordt er naast richting ook bewegingssnelheid gemeten. Door hem tot slot met het digitale kompas te combineren, wordt het mogelijk om beweging langs 6 assen te meten en registreren.
De bekendste toepassing waarbij de gyroscoop wordt ingezet zijn games. Denk maar eens aan race- of shooter games waarbij je de smartphone in allerlei richtingen manoeuvreert. Ok in de BlindGuide AR app gebruiken de gyroscoop om de kabels en leiding op een correcte wijze aan je te kunne tonen op het scherm van je smartphone.
De accelerometer met de kracht van een versnelling in een bepaalde richting (X, Y, Z). Denk bij toepassingen van de versnellingsmeter maar eens aan de WII controller. Dat is de meest eenvoudige uitleg van hoe de sensor werkt. Simpel gezegd is het een bewegingsmeter. Hij kan bijvoorbeeld het schudden, trillen of kantelen van een toestel vaststellen.
Een gyroscoop bepaalt alleen de stand waarin de smartphone zich bevindt, de versnellingsmeter meet de kracht van de eventuele beweging die er mee gepaard gaat. Veel stappentellers kunnen niet zonder de accelerometer in je smartphone. Met de sensor kun je daarnaast G-krachten registreren, aardbevingen detecteren maar ook de versnelling van een optrekkende auto meten.
Het klopt dat de standaard KLIC zipfile niet werkt in de Augmented Reality (AR) functie. Om de kabels en leidingen uit je KLIC melding in AR te tonen zul je deze moeten laten ombouwen door onze online ETL Tool. Deze Online ETL tool biedt tevens de mogelijkheid om diverse aanvullende geo spatial data om te vormen tot 1 file die we in kunnen laden in de BlindGuide AR app. Je kunt dan denken aan data zoals:
Onze online ETL Tool is nog in ontwikkeling. Zodra deze gereed is en online beschikbaar houden we jullie via onze website en social media op de hoogte. Wanneer je deelnemer bent aan de gesloten beta test kun je ons tot die tijd kun jouw data naar ons sturen zodat wij die voor je ombouwen tot een file die je kunt inlezen in de BlindGuide Augmented Reality app.
Wij vinden de privacy van onze websitebezoekers en app-gebruikers belangrijk. Daarom hebben we alles in werking gezet om de privacy van onze klanten te waarborgen. We voldoen dan ook aan de eisen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming, de Telecommunicatiewet en overige privacywet- en regelgeving. In onze privacy statement kun je meer in detail lezen hoe wij omgaan met persoonsgegevens en het verzamelen daarvan.
In onze BlindGuide app vragen we toestemming om toegang te krijgen tot je GPS locatie. Zonder deze gegevens kan de app niet bepalen waar je staat ten opzichte van de kabels en leidingen. En dat is één van de belangrijkste toepassingen van de app.
Wij houden deze gegevens niet bij. De locatiegegevens worden nergens opgeslagen, ook niet op de smartphone of tablet van de gebruiker zelf.
Ook op deze vraag is het antwoord is nee. We hebben geen persoonsgegevens om een persoon aan een locatie te kunnen koppelen. De locatiegegevens worden alleen realtime gebruikt voor een optimale gebruikerservaring. Ook hierbij denken we aan je privacy.
In deze video krijg je een korte uitleg over de werking van de ETL Tool
Als na het zien van deze video nog vragen hebt aarzel dan niet om met ons contact opnemen. Je kunt ons bellen op +31 10 2617090 of hiervoor dit contactformulier gebruiken.
Wanneer de bevestigingsmail van onze ETL Tool niet aankomt raden we je als eerst aan om te controleren of de bevestigingsmail niet in je Spam-box of in de map met ongewenste berichten is terechtgekomen. Het gebeurd vrij regelmatig dat dit soort automatisch gegenereerde mails worden geblokkeerd door je e-mail- of internetprovider.
Als de bevestigingsmail van BlindGuide niet in je map voor ongewenste e-mails staat, kun je nog controleren of je wel het juiste e-mailadres hebt opgegeven. Een typfout is gauw gemaakt. Veelvoorkomende fout is bijvoorbeeld het verkeerd invoeren van het domein van je e-mail, zoals voorbeeld@hotmail.com in plaats van voorbeeld@outlook.com etc.
Als bovenstaande opties geen oplossing bieden kun je uiteraard altijd met ons contact opnemen. Je kunt ons bellen op +31 10 2617090 of hiervoor dit contactformulier gebruiken.
Je kunt maar één e-mailadres registreren voor een BlindGuide ETL-account. Als het ingevoerde e-mailadres al is geregistreerd, kan het niet opnieuw worden gebruikt.
Ja wanneer je vanuit je GIS software kunt exporteren naar een .json of .GeoJSON formaat kun je deze tijdens je KLIC bestelling in de ETL tool toevoegen aan je KLIC of AutoCAD informatie.
Tip!
We berekenen het toevoegen van .geojson en .json files op basis van oppervlakte. Het is verstandig om het gebied / oppervlakte van je .GeoJSON of .json file af te stemmen op het oppervlakte van je KLIC graafgebied voordat je deze upload naar de ETL Tool.
Ja BlindGuide heeft in samenwerking met euroradar een nieuwe oplossing ontwikkeld waarmee we middels onze ETL tool grondradar data kunnen toevoegen aan je KLIC of AutoCAD informatie.
Tip!
We berekenen het toevoegen van dwg files op basis van oppervlakte. Het is verstandig om het gebied / oppervlakte van je grondradar data af te stemmen op het oppervlakte van je KLIC graafgebied voordat je deze upload naar de ETL Tool.
Wanneer je eerst een rekening wilt ontvangen voor je credits kan dat uiteraard ook. Door het vinkje bij de ETL betaling aan te vinken laat je ons weten hoeveel credits je op rekening wil kopen.
Je kunt credits aanschaffen op rekening vanaf 10 stuks.
Wij vinden de privacy van onze websitebezoekers en app-gebruikers belangrijk. Daarom hebben we alles in werking gezet om de privacy van onze klanten te waarborgen. We voldoen dan ook aan de eisen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming, de Telecommunicatiewet en overige privacywet- en regelgeving. In onze privacy statement kun je meer in detail lezen hoe wij omgaan met persoonsgegevens en het verzamelen daarvan.
In Artikel 2 van de WIBON (voorheen WION) staat het volgende:
Wanneer je dus een tablet of smartphone hebt en daar met de premium versie van onze BlindGuide KLIC app de KLIC-gegevens bekijkt op de graaflocatie voldoe je daarmee aan Artikel 2 lid 3c. Je hoeft je KLIC dus niet meer te printen en in de Keet te leggen.
De BlindGuide KLIC app is beschikbaar voor Android en iOS (Apple) smartphones en tablets.
Via de betreffende link hiernaast ga je direct naar de Google Play store of Apple App store.
Voor het gebruik van de Augmented Reality functies heb je een smartphone of tablet nodig die ARCore of ARKit ondersteund.
ARCore maakt gebruik van drie sleuteltechnologieën om virtuele werkelijkheid te integreren met de echte wereld, zoals deze te zien is via de camera van je telefoon:
Per 1 juli 2018 zijn wijzigingen in de wet van kracht geworden. Bepaalde artikelen uit deze wijzigingen zijn echter pas per 1 januari 2019 van kracht gegaan. Dit alles kan verwarrend lijken, want hoe zit het nu met de WIBON?
De App updates van BlindGuide zijn het gevolg van: kwalitatieve gebruikers feedback, kwantitatieve data en de kennis van de markt. Voor de Nederlandse KLIC AR app en Buitenlandse AR Maps app blijft BlindGuide regelmatig updates uitbrengen.
In de vorige versie van de WION was reeds opgenomen dat de grondroerder wettelijk verplicht is een afwijkende situatie van een net te melden aan het Kadaster. Ook in de nieuwe WIBON is deze verplichting overgenomen. Het Kadaster zorgt op hun beurt weer dat deze afwijkende situatie aan de betreffende netbeheerder (als deze bekend is) wordt gemeld. Maar wat is nu een afwijkende ligging, hoe werkt dit nu precies en hoe vaak komt het eigenlijk voor?. Lees hier meer over melden afwijkende ligging
Om te komen tot een verschuiving in de manier van denken over het zorgvuldig graafproces en een stimulerend systeem op te zetten, zijn mensen en organisaties nodig die bereid zijn om flink wat hordes te nemen. Wie gaat de uitdaging aan en wil graag meedenken? Wie pakt de handschoen op?
Naar aanleiding van de kick-off sessie op 22 december 2019 gaan we nu doorpakken op het onderwerp Melden van Afwijkende Ligging! Als je ook wil meedenken laat het ons dan weten via de website van het Centrum Ondergronds Bouwen (COB)
We hebben veel liefde, tijd en energie gestoken in het maken van BlindGuide KLIC app. Ondanks dat kan het toch zijn dat je iets vindt wat niet naar behoren werkt. We stellen het heel erg op prijs als je dit soort zaken aan ons zou willen melden. Dit kun je doen door ons te bellen of een bericht te sturen en hiervoor onderstaande formulier te gebruiken